top of page

"Friheden i ufriheden". En historie om kunstneren Ovartaci og fint besøg af Kronprinsesse Mary👑




I dette blogindlæg vil du stifte bekendtskab med et menneske som levede 56 år af sit liv indlagt som psykiatrisk patient.

Du vil også møde H.K.H. Kronprinsesse Mary, som gæstede Museum Ovartaci under genåbningen af museet i de nye lokaler på Oluf Palmes alle 11 i Aarhus d. 17.05.2023

Du får historien set fra min kameralinse, da jeg havde den store ære at være fotograf på åbningsdagen📸



Louis Marcussen blev født i et velhavende hjem i Ebeltoft i 1894 Han uddanner sig til håndværksmaler, og emigrerer til Argentina i 1923, hvor han bla. opholder sig hos det oprindelige folk i junglen i de nordlige provinser. Man spekulerer i om han her har stiftet bekendskab med rusmidler som kan have lagt kimen til en psykose. I 1929 vender han hjem og bliver af familien tvangsindlagt på anstalten i Risskov, med diagnosen skizofreni.

I de følgende 56 år er Louis indlagt, og giver sig selv navnet Ovartaci, oversat til "overtossen".

I en 10 årig periode er han indlagt på den psykiatriske plejeanstalt, Dalstrup på Djursland hvor han næsten er besat af at fremstille kvindefigurer, både som vægmalerier, dukker og figurer. Disse figurer har han en erotisk optagethed af, hvilket personalet på Dalstrup frastødes af, og han flyttes derfor tilbage til Risskov.


Ovartaci indleder nu en flerårig kamp for at blive befriet for sine lyster rettet mod kvindekønnet, og beder om at blive kastreret. Dette har desværre ikke den ønskede effekt, og efter et mislykket forsøg på at befri sig fra sin penis, lykkes det for ham i 1954 at skære penis af med hammer og mejsel i hospitalets snedkerværksted.

Som 63 årig bevilges han en kønsskifteoperation, som gennemføres i to faser, og bliver herefter en mere rolig patient som bærer kvindeklæder og har langt pagehår. Han overflyttes til kvindeafdelingen og tiltales nu "frøken"



Nu undrer du dig måske over, om jeg var spændt på at løse fotoopgaven med at følge Kronprinsesse Mary rundt?

Til det kan jeg helt ærligt kun svare et stort JA 🥴

De farvede vægge, det blå loft, lyset som kommer fra koncentrerede spots, og ingen dagslys, var blot nogle af udfordringerne ved opgaven.

Måtte jeg gå foran prinsessen, eller skulle jeg holde mig på afstand? Og kunne jeg bede nogen om at flytte sig undervejs for at få den rette vinkel ?

Desuden kunne bevidstheden om, at jeg var den eneste fotograf der fik adgang til udstillingen sammen med Kronprinsesse Mary, også godt få adrenalinen op at køre. Ud over det skulle jeg godkendes af PET, og alle mine billeder skulle haste-redigeres, og sendes til godkendelse hos Kongehuset lige umiddelbart efter at kronebilen havde forladt museet. Men som i måske kan fornemme, gik det hele som det skulle, takket være et helt fantastisk samarbejde med teamet på museet. Sjældent har jeg oplevet at der har været så godt styr på en opgave👏

Jeg kunne derfor være klar til aftenens næste ryk-ind, hvor rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse Anders Winnerskjold holdt tale, og "byrødderne" var indbudt.


Som en lille afrunding af historien kan jeg fortælle, at Ovartaci I 1972 tager en vis afstand til sine "fantasier" som han kalder dem. Ligeledes ønsker han at blive tiltalt som mand igen. Til en sygeplejerske udtaler han i 1972, at han fortryder kønsskifteoperationen med ordene: "man bliver jo ikke kvinde derved"

Ovartaci levede ca. 15 år som kvinde/transkønnet, men de resterende 76 år levede og døde han som mand.

Han blev 91 år gammel.


Billederne af Kronprinsesse Mary, ja dem kan du finde på kongehusets officielle hjemmeside her:

samt på kongehusets Instagram og facebooksider.


Tak fordi du læste med 🙏




15 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page