logo

logo

I begyndelsen var lyset…

Nogle gange skal man udfordre sig selv. Gøre noget man ikke plejer. Sige ja til en opgave som man måske ikke helt ved hvordan man skal løse, men som kan sparke en i en ny retning af udvikling.

I foråret dukkede en invitation op fra Fotografisk Salon om at deltage i en vandreudstilling til Danmarks største samlede galleri.

Udstillingen som bliver kaldt “I begyndelsen var lyset” kommer til at bestå af i alt 25 billeder, hvert billede ledsages af et citat fra bibelen. Udstillingen skal på sigt tilbydes sognegårde og kirker, og også ende ud i en bog.

Jeg sagde JA TAK til udfordringen, -men jeg vidste ved gud ikke hvad jeg skulle finde på!

Vil betegne mig selv som et spirituelt menneske, som tror på at der er mere mellem himmel og jord end vi lige kan se med vores menneskeøjne. At der skulle sidde en gråhåret Vorherre tror jeg ikke på, -har nok nærmere en bevidsthed om at hele universet skaber energi, som er med til at give den rette mening med livet, både når det går op og ned.

Alt er for mig energi… Luften, jorden, naturen, dyrene, -og menneskene.

Temaet for udstillingen gav så brede rammer, at motiverne kunne være ALT.. Det er svært at spore sig ind på sin vej, når mulighederne er så mange.

Det oplagte valg var noget med lyset fra himmelen. Jeg opsøgte solopgange, og legede med billeder af kirketårnet i forskellige belysninger, men på en eller anden måde føltes det ikke helt rigtig…

Tiden gik, og som sædvanlig nærmerede jeg mig deadline for aflevering, uden at være kommet hen til IDEEN.

På Århus havn lå på det tidspunkt Europas første flydende bibelmusum til kaj, også kaldet Noas ark.

Et meget spændende museum, -men motiverne udeblev… Jeg kom dog hjem med en del materiale, som senere viste sig at blive meget brugbart som elementer der kunne indkopieres.

Oven i en stor flytning, var jeg meget tæt på at opgive min udfordring, melde mig ud og sige pas..

Den sidste weekend inden deadline skulle jeg med en flok skønne kvinder på weekendtur. Presset på tid og overskud overvejede jeg atter om jeg skulle droppe konkurrencen, droppe weekendturen, og bare komme på plads i mit nye hjem..

Og så var der alligevel noget der fik mig til at tage afsted… min intuition, som er meget stærk, og som guider mig i alt hvad jeg gør her i livet.

Det blev en herlig weekend, med afslapning, -og en vitaminbombe af en gåtur i en helt speciel skov. Vejret var fantastisk, lav efterårssol, som inde i skoven skabte det der lysspil som jeg slet ikke kan stå for. Jeg var vist ikke meget tilstede i samtalerne med de andre piger i skoven, for her skete virkelig noget med min kreativitet. Motiverne væltede frem, og jeg så detaljer, lys, og liv alle vegne.

Da jeg kom hjem kunne jeg slet ikke vente med at komme i gang med at få lavet billedet. Man måtte aflevere mellem 1 og 5 billeder. Fra at være helt blank, kunne jeg nu næsten ikke begrænse mig til at nøjes med de 5 motiver.

En god ven, Saul Zaks, havde flere gange budt ind med sparring på projektet. Han har boet i Israel, og har stor indsigt i bibelen. Desuden er han musiker, komponist og dirrigent.

Saul kom forbi mig mens jeg sad der helt opslugt af mine skovbilleder.  Han fortalte mig om et ord, som jeg blev meget facineret af. Ordet BERESHIT, som er det første ord i  bibelen, og som betyder “I begyndelsen”. På hebraisk ser det sådan her ud: 

Og pludselig gav det hele endnu mere mening. Jeg tilføjede den hemmelig ingrediens, som måske kun den helt garvede bibelfortolker får øje på.. I alle de 5 billeder er ordet gemt.  Se -og du vil finde 🙂

Motiverne fra Noas ark smeltede på samme måde sammen med mine skovmotiver, og her kan du se det færdige resultat. Den rette stemning opnår du max, hvis du samtidig går ind på dette link som Saul dirigerede mig hen til : https://www.youtube.com/watch?v=1A6BfyhFSVQ

 

Sidst men ikke mindst skulle jeg nu finde de rette citater fra bibelen, -og det er sørme en ordentlig moppedreng, hvis man starter fra side 1!

Heldigvis er vi i vores moderne samfund, nu også i stand til at google bibelen, søge på et ord, eller bare gå ind på bibelen online, og finde lige det afsnit man ønsker at læse.

Her fik jeg hjælp og input af en god bekendt som er provst og præst, -og projektet kunne nu afsluttes med begyndelsen, og en følelse af at have løst en meget særlig opgave.

Som en krølle på historien, kan jeg nu fortælle jer at mine billeder ikke var blandt de 25 udvalgte som går videre i udstillingen.

Dommerkommiteen som bestod af Museumsleder Gerd Rathje, (Museet for Religiøs Kunst, Lemvig),

Kurator Marie Kappel Blegvad, (ARoS), Fotograf Poul Ib Henriksen, Århus, Journalist og teolog Anders Laugesen, (DR Mennesker og Tro), Gunner Byskov, (Studieleder ved Medieskolerne)

skulle vælge mellem 150 indsendte billeder, alle af høj kvalitet.

Det siges at det var en stor udfordring at blive enige, da panelet var så alsidigt sammensat.

Jeg glædes dog over at kunne vise Jer mine billeder, med en viden om at alle de indsendte billeder inklusive disse 5, på et tidspunkt vil lande i en bog.

Det er juleaften i morgen, og jeg  glæder mig til jeg skal i kirken med min familie. Mon ikke jeg vil lytte ekstra godt efter de talte ord…? Det kan jo være jeg får brug for et godt citat!

Glædelig jul til jer alle 🙂