logo

logo

Det legende plejehjem, det plejende legehjem!

Det kan godt være man starter livet med et vræl, men tænk hvis man kunne slutte det med et smil…

Tænk hvis det at komme på plejehjem, var noget man gik og glædede sig til…

På plejecentret Fuglsanggården i Grenå har plejecenterleder Helle Thomsen og hendes personale gennem længere tid tænkt tanker om hvordan de kan gøre det mere sjovt at bo på plejecenter.

I samarbejde med Mette Schmidt-Laugesen er der nu sat handling bag tankerne, bla. med ideen om at lave en storkefest. Mette har firmaet Legeskab i Mårlet, -du kan læse mere om Mette her

Selv er jeg landet lige her, fordi jeg var så heldig at møde Mette, og fik lov til at overvære storkefesten, som jeg simpelthen syntes lød så utraditionel og sjov.

Mette udtaler omkring alderdommen:

“Jeg synes, det ville være fantastisk, hvis man kunne nytænke alderdommen. Det skal ikke føles som livets sidste station, når man kommer på plejehjem. Der skal være en forventningsglæde, og de ældre skal glæde sig til at stå op om morgenen. Tænk hvis vi glædede os til at komme på plejehjem. Det ville da være fantastisk. Det lyder helt åndssvagt nu, for det gør vi jo ikke, men det ville være skønt, hvis vi kunne komme til det,”

 Hun er af den overbevisning, at alle de former for leg, som børn oplever, nemt kan overføres til ældre og gamle mennesker.

“Det kan for eksempel være at puste sæbebobler eller komme med fortællinger – dem har vi alle sammen, og det er også en måde at lege på. Mange ældre er ensomme, og leg kan være et bud på at undgå det. Jeg ved godt, at mange på et plejehjem er sølle, men man kan alligevel godt nytænke, så de stadig kan være med”

Tænde håb

For Mette Schmidt-Laugesen handler det om at tænde et håb for plejehjemsbeboerne. Hendes plan er, at legen ikke blot skal være noget, der sker en gang imellem, men derimod være en del af hverdagen.

Det kan være i mange forskellige afskygninger, for ifølge Mette Schmidt-Laugesen er det også vigtigt, at generationerne kommer til at mødes på plejehjemmet.

“Legen og generationerne på tværs skal tænkes ind i hverdagen. Det er ikke nok, at der kommer nogle børn forbi og synger Sankta Lucia én gang om året.”

Men hvorfor bruger hun så meget energi på at tænke leg for ældre?

“Leg skaber trivsel, glæde, sundhed, latter, fællesskab og så inviterer det folk til at være med. Jeg synes, det ville være godt at slutte livet med glæde,” smiler Mette Schmidt-Laugesen.

Nå, men inden jeg bliver helt opslugt af den lette og glade stemning på denne solrige dag i maj, får jeg lov til at komme med op i den store brandbilslift, som de 2 pedeller og brandmænd Orla og Bjarne har kørt i stilling. Flot storkeperspektiv må man sige.

Og alt imens der bliver spillet harmonika, sunget storkesange, spist frølår og hørt molbohistorier om storke, tuller jeg rundt med mit kamera, og tænker at her har man fat i noget af det helt rigtige.

Ikke så meget storken,…-men det at der bliver skabt en fest, en leg, en samhørighed på tværs af alder. Noget man dagligt kan følge med i og glæde sig til (måske lander der faktisk en rigtig stork en dag..).

22 glade skolebørn suser rundt omkring de gamle, spiller bold med en faldskærm, og får assistance af et par af beboerne.

Der tilføjes L I V til stedet… liv, smil og røde kinder.

Måske er det slet ikke så tosset at blive gammel  🙂