logo

logo

Kvinder og teknik!!!

It`s a mans world.. -at være fotograf. Sådan har det været siden jeg startede med uddannelsen i 86, og vi er stadig i undertal. Men der er da heldigvis blevet flere og flere kvinder der tør at kaste sig ud i det jeg tror der kan virke skræmmende: det store teknikmonster !

Det er meget tydeligt når man møder op til udstyrs seminarer feks. her hvor jeg var til en Go Pro præsentation (et lille kamera som kan filme overalt og under alle forhold, og som ikke fylder mere end en tændstikæske), og var eneste kvinde blandt ca. 40 mænd, en meget typisk situation.

goecker

Der er meget teknik i fotograffaget, og det er bestemt ikke blevet mindre efter at vi gik digitalt.

Selv har jeg måttet erkende, at jeg er med et stykke af vejen, men når der rigtig går teknik i den, må jeg tilkalde hjælp.

Specielt når det handler om indstillinger på Computeren, nye programmer, opdateringer (specielt dem med fejl i…), opsætninger -og alt det man ikke kan se.

Den anden teknikdel omkring kameraet, lamperne, de trådløse sendere og håndflashen, er for mig mere håndgribelig, men også her kan jeg miste overblikket.

Og teknik der ikke fungerer, er nok min værste arbejdsfjende.

Det forstyrrer min kreativitet, og fjerner fokus fra mine motiver. DET SKAL BARE VIRKE!

Det er så her jeg er glad for mine mandlige kollegaer, som på splitsekunder kan løse selv de største udfordringer!

Med en beslutning om at der i hvert fald ikke skal være problemer med teknikken på mit studie, har jeg nu fået opdateret og fornyet mit kamera, studie set up, og alle mine computere, -with a little help from my friends (af den mandlige slags altså….)

Et mål for fremtiden vil være at bevæge mig ud i videoens tekniske verden, faktisk der hvor jeg i sin tid startede… Dengang i 86 kastede jeg mig uforbeholdent ud i det tunge grej, kæmpe lamper, skinner, monitorer, redigeringsmaskiner og en masse masse dejlig teknik, for jeg VILLE være fotograf!

Lad mig runde denne lille confession af med at sige, at der er så meget andet i at skabe et godt billede end teknik. Du kan være super dygtig teknisk, men ikke have skyggen af talent for at se et spændende motiv, eller kunne kommunikere med de mennesker du arbejder med…

Du tager ikke nødvendigvis gode billeder fordi du har et godt kamera…

For mig er det at tage et godt billede en kombination af  mange ting. Jeg indrømmer at man først og fremmest skal have styr på sin teknik, for at kunne bruge det optimalt og vide hvordan man opnår de ønskede resultater.

Dernæst kommer empati, (uanset om du har mennesker foran eller bagved kameraet), situationsfornemmelse (meget vigtig), ide rigdom og tålmodighed.

Lad mig slutte af med dette lille citat som jeg har lånt fra Ole som underviste mig i Photoshop (uh, jeg kaldte tit på ham, -mange tekniske udfordringer også der…)

KUNSTEN AT TAGE DET GODE BILLEDE

Under en sammenkomst, hvor forfatteren Ernest Hemingway møder den berømte naturfotograf Ansel Adams, spørger Ernest:

“Jeg har set dine billeder og er imponeret over deres dybde og udtryk. Hvilket kamera har du brugt, Ansel?”

Ansel svarer: “Ernest, jeg har et par gange læst din bog “Den gamle mand og havet” og finder stadig nye vendinger. Sig mig, hvilken skrivemaskine brugte du, da du skrev bogen?”

Ansel Adams

Og så lige et enkelt vers af James Brown:

This is a man’s world, this is a man’s world
But it wouldn’t be nothing, nothing without a woman or a girl

You see, man made the cars to take us over the road
Man made the trains to carry heavy loads
Man made electric light to take us out of the dark
Man made the boat for the water, like Noah made the ark

This is a man’s, a man’s, a man’s world
But it wouldn’t be nothing, nothing without a woman or a girl